Zašto je potreban ekstraktor lemnih para?

Zašto je potreban ekstraktor lemnih para?

Dikarboksilna kiselina. Alifatski amini. Alkilni halogenidi. Adipinska kiselina. Kancerogene sintetičke smole. Aldehidi. Ugljikovi oksidi, kiseline i soli. Olovo. Ovo su samo neke od tvari s kojima se tehničari susreću pri izvođenju lemljenja. Otrovne kemikalije, udisane tijekom godina tijekom profesionalne djelatnosti, mogu čak poslati tehničara na bolovanje više puta godišnje i posljedično im donijeti opasne bolesti, među kojima je na prvom mjestu rak.

U industriji se mnogo govori o katastrofalnim učincima na kvalitetu i trajnost elektronike uzrokovanih uporabom lemljenja bez olova. Problemi s vlaženjem lemljenja, kao i potreba za korištenjem puno viših temperatura koje nepovoljno utječu na komponente ili relativno brza degradacija spojeva, nedostaci su koji su prokletstvo proizvođača. Za njih korištenje bezolovnih spojeva podrazumijeva stvarne reputacijske i financijske gubitke. Dovoljno je spomenuti nužnost jamstvenog servisa za prodanu elektroniku, što generira gigantske troškove, ili gubitak povjerenja u cijeli brend, uzrokovan općim mišljenjem o stopi kvarova proizvedenih uređaja, što ima kolosalan utjecaj na prodaju. Iako nemaju sve zemlje u svijetu RoHS (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment) pravila proizvodnje u svom zakonodavstvu, mnoge od njih, želeći svoju opremu ponuditi na europskom tržištu ili jednostavno u visokorazvijenim zemljama, svoju proizvodnju prilagođavaju pravila EU direktive o ograničavanju uporabe tvari opasnih po okoliš, kao što je olovo, suprotno razmatranjima kvalitete.

S druge strane, u radu tehničara korištenje bezolovnog veziva podrazumijeva korištenje posebnih pasta i fluksa, koji zbog problema s taljenjem veziva zahtijevaju posebno jake aktivatore – fosfornu kiselinu, hidrofornu kiselina, cinkov klorid, amonijev klorid, karboksilne i dikarboksilne kiseline, koje mogu doprinijeti iritaciji očiju, kože i dišnog sustava.

Opasnosti tijekom lemljenja

Olovo je jedan od teških metala koje tijelo lako apsorbira. Uzrokuje zatajenje bubrega i jetre te oštećuje živčani sustav. Uzrokuje neplodnost. Utječe na srce, uzrokujući aritmije i srčane udare. Donedavno je bio trajna komponenta lema. Dodatak kositru, koji omogućuje snižavanje tališta veziva, vrlo pozitivno utječe na njegovo vlaženje (tečenje po lemljenoj površini), čime se efekt “hladnih lemova” eliminira gotovo do nule. Zajamčio je ugodan rad kroz jednostavno spajanje elektroničkih komponenti, eliminirajući negativne toplinske učinke na komponente koje se leme. Kositar pojačan olovom također je pružao veću mehaničku otpornost lemljenim spojevima zbog veće elastičnosti lema. Lem bez olova vrlo je krut i lomljiv, što povećava kvar opreme i rizik od stvaranja ‘hladnog lema’ dok je još u fazi proizvodnje, čime se povećavaju gubici i smanjuje kvaliteta. Osim toga, takvo je vezivo daleko manje fleksibilno od alternativa.

Ipak, pošteno je reći da je olovo otrov i njegovo izbacivanje iz proizvodnje, a time i iz elektroničkih uređaja, može se smatrati napretkom, ili barem dobrim smjerom, unatoč njegovim izvrsnim svojstvima u lemljenju.

Kositar sam po sebi ne može biti dobro vezivo bez primjesa drugih metala. To je zato što podliježe onome što je poznato kao ‘kositrena bolest’, specifičnoj degradaciji. Stoga, kada je zabranjena upotreba mješavina s olovom, počeli su se koristiti i drugi metali, poput srebra, iako se ono smatra još štetnijim za okoliš od olova. Također se koriste bizmut, bakar, cink, mjed, kadmij, antimon i njihove legure.

U isto vrijeme, nedostatak olova za nižu temperaturu taljenja veziva prisilio je upotrebu viših temperatura tijekom lemljenja. Ovo, u kombinaciji s prisilom korištenja fluksa, bilo na bazi kolofonija, koji sadrže ugljične okside i aceton, ili fluksa bez kolofonija, koji sadrže alkohole, organske kiseline i druge kemikalije, samo pogoršava njihove negativne učinke na ljudsko tijelo.

Tako ispada da je olovo, koje ima brojne prednosti s tehničkog stajališta, zamijenjeno primjesama drugih metala, jednako opasnih, dodatno zahtijevajući upotrebu jakih kemikalija, jednako štetnih i visokih temperatura, povećavajući njihovu oksidaciju i imajući negativan utjecaj na komponente koje se leme.

Zašto koristiti ekstraktor lemnih para?

Donedavno je ekstraktor lemni para bio oprema samo za specijalizirane i moderne proizvodne radionice. Osobno se sjećam školskih radionica lemljenja ili čak jetkanja tiskanih pločica, gdje je jedini ekstraktor dima bio otvoren prozor kraj profesorovog stola. Miris isparenja otopljenog kositra i smole iz tih dana i danas mi je ostao u sjećanju, iako je od tada prošlo mnogo godina. Vidio sam i mnoge male servisne radionice koje popravljaju računala, telefone, tablete, gdje je pitanje odvoda isparenja i dima izazivalo samo zbunjenost i zaprepaštenje koje se vidjelo na licima dok dimovi lebde nad pločom koju leme.

Međutim, ekstraktor lemnih para jednako je neophodan alat u servisu kao i samo lemilo ili stanica za vrući zrak. To je bitna komponenta za pravilnu higijenu. Njegova odsutnost s radnog mjesta ne predstavlja samo nelagodu kada se ondje ostaje mnogo sati svaki dan, već ima stvaran utjecaj na zdravlje, dobrobit i dostupnost zaposlenika. Čak i izlaganje isparenjima lema u trajanju od samo nekoliko desetaka minuta može imati značajan utjecaj na dobrobit servisera. Kemijski spojevi koji se oslobađaju tijekom udisanja para od otopljenog lema, paste za lemljenje ili fluksa mogu uzrokovati malaksalost, mučninu, bezvoljnost, pa čak i simptome slične bolestima. Nadražene oči, koža ili dišni putovi mogu radnika onemogućiti u obavljanju njegovih profesionalnih zadataka danima, čak i nekoliko puta godišnje. Takav izostanak predstavlja ogroman gubitak.

Na tržištu se sve više I više mogu naći uređaji koji su profesionalni odsisači lemnih para za servisne radove. Oni se kreću od velikih proizvodnih jedinica do vrlo kompaktnih uređaja, čiji je zadatak uvući pare i kemikalije koje se emitiraju kao rezultat zagrijavanja, filtrirati ih i ukloniti iz zraka.

Međutim, neće svaki takav uređaj dostupan na tržištu biti dobar ekstraktor koji će osigurati udobnost, sigurnost i naposljetku zdravlje tehničara koji izvodi lemljenje.

Kako izabrati ekstraktor lemnih para?

Kada tražimo ekstraktor lemnih para, prije svega treba obratiti pažnju na njegovu učinkovitost. Kao što sam spomenuo, na tržištu je dostupno mnogo dizajna koji su više ili manje kompaktni, ali također više ili manje učinkoviti.

Osnovni parametar učinkovitosti odvoda dima je razina, odnosno klasa filtracije. Filtri instalirani u jedinici za odvod dima i dimnih plinova trebali bi osigurati višestupanjski proces filtriranja, omogućavajući zadržavanje hlapljivih spojeva različitih veličina i tipova koji nastaju zagrijavanjem, oksidacijom i kemijskim procesima koji se javljaju tijekom vezivanja.

Prvi stupanj, a time i prvi filtar, treba uhvatiti najveće čestice prljavštine, prašine, letećeg pepela, tekućina ili tekstilnih vlakana. Takav je filter obično izrađen od posebnog pamuka i obično ima rok trajanja oko dva mjeseca. Nakon tog vremena treba ga zamijeniti kako bi razina filtracije bila primjerena i učinkovitost najveća.

Drugi stupanj filtracije treba provesti takozvanim srednjim filtrom. Njegov zadatak je uhvatiti male čestice, pelud, spore gljivica, smog, bakterije pa čak i viruse. Preporučena klasa takvog filtera je najmanje F8. Glavni filtar je filtar koji aktivno sudjeluje u filtriranju proizvodnih onečišćenja tijekom servisnih radova lemljenja. Kada se brinete za svoj ekstraktor lemnih para, ovaj filtar treba mijenjati najmanje jednom u kvartalu.

REECO ekstraktor lemnih para RE-FCE-001

REECO ekstraktor lemnih para RE-FCE-001

Izvrsne performanse i tihi rad nisu jedine značajke REECO ekstraktora lemnih para koje se ističu  među konkurencijom. Opremljen je kombiniranim filtrom od 3 elementa koji iz zraka uklanja do 99,97% mikročestica ne manjih od 0,3 mikrometra. To ga čini vrhunskim apsorpcijskim uređajem za specijalizirane proizvodne prostore elektroničke industrije.

Jedna jedinica može opsluživati dvije radne stanice tehničara istovremeno, zahvaljujući svojim dugim kracima, dugim čak 140 centimetara, te u promjeru 60 centimetara koji završavaju širokim vrhovima, koji učinkovito izvlače sav dim i pare iz radnog prostora, osiguravajući udobne i higijenske radne uvjete .

Unatoč velikoj snazi, uređaj je vrlo tih. Generira samo 55dB, a zahvaljujući dugim kracima može se postaviti na priličnu udaljenost od radne površine, što također nije zanemarivo za kvalitetu radnih uvjeta. Jedinicom se može upravljati s upravljačke ploče na kućištu ili daljinskim upravljačem. Odvodnik isparenja lemljenja REECO RE-FCE-001 ispunjava sve uvjete za učinkovit odvod isparenja lemljenja u radu servisera.

Glavni filtar odgovoran za hvatanje i uklanjanje isparavanja, dima i mikročestica iz zraka je visoko učinkovit ugljeni (HEPA) filtar koji može uhvatiti mikročestice veličine samo 0,3 mikrometra. Takvi filtri se opisuju kao ugljeni filtar klase H11. Ovaj filter treba mijenjati najmanje dva puta godišnje.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare